2017. augusztus 28., hétfő

Tobzódás lilában

Megjöttek a padlizsánok.




muszaka
fetás padlizsánkrém
baba ganoush (tahinis padlizsánkrém)
sült paradicsomos padlizsánkrém
ajvár
marinírozott padlizsán
joghurtos török padlizsánsaláta
rántott padlizsán
padlizsán sarma (hússal göngyölt padlizsántekercsek)
padlizsános húsgombócok paradicsommártásban
az imám eljáult
ratatouille
kıymalı pide, lahmacun (török pizza-félék)
padlizsános manti barna vajjal

Mind nagyon finom. Amit ismételten megfigyeltem viszont: a kerti, nem multis padlizsánok sokkal kiadósabbak. Húsosak, masszívak, sütés után nem eresztenek levet. A multis igen. Tiszta víz, tehát ha tehetitek, piacon vásároljatok, termelőtől. Fele annyi kell belőle, és sokkal jobb minőségű is. Össze sem lehet hasonlítani őket. Ha nincs lehetőségetek csak multinál vásárolni, rá kell számolni... a dupláját kell venni, és ez leginkább a krémekre vonatkozik.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Időnként elcsodálkozom Duende a piaccal kapcsolatos bejegyzéseid láttán. Mintha nem is egy városban élnénk és nem ugyanarra a piacra járnánk.Vagy csak én nem járok nyitott szemmel..?:) Szombaton szilváért ugrottam ki a piacra (5 órán át sült a sütőben, igazi vágható, fincsi, rumos leki lett belőle. ) s közben padlizsánt kerestem. Végigmentem a sorokon, de nem láttam sehol. Kénytelen-kelletlen ráfanyalodtam a multisra, de a választéktól és a minőségtől egyáltalán nem voltam elragadtatva. Ha publikus: merre keressem a padlizsánt a piacon? Köszi. j.

duende írta...

Szia Judit! Nahát, pedig én is szombat délelőtt voltam lenn, ezeket az édes kis piciny darabokat akkor vettem. :)
Bent a csarnokban. Ha a csarnokkal szemben állsz a piac felől, a pékségnél, a jobb oldali ajtón menj be, végig a húsos üzletek előtt menj, és leghátul, ahol a kis tejbolt is van. Mellette van egy bio-árus, mindenféle biobolti dolgot árul, és mindig vannak nála zöldségek is. Ott vettem, illetve pont vele szemben van egy hölgy, nála.

De szokott a kinti részen árulni egy férfi is, ő pedig a piaci sor legelején, ha szintén a csarnok felé nézel, bal oldalon és legelől. Régebben a felesége volt kint inkább, mostanában az ember. Náluk szokott lenni sok és gyönyörű padlizsán még. :)
Egyszer meglátogathatnál. :)

Névtelen írta...

Köszönöm. Ó, a csarnok azon részén szinte még sosem álltam meg, csak futólag pillantottam oda. Ezen változtatok.:) A kinti részen az általad említett házaspárt ismerem látásból. Tőlük vásároljuk néha a krumplit.
Egyszer meglátogatlak.:) Majd privátban megbeszéljük hol és mikor találkozzunk,pillanatnyilag most ez az időszak nekem nagyon nem aktuális.Ja és viszek majd Neked egy kis páleszt
( nem felejtettem ám el! :). Tudod, gyógyír mindenre :))))j.

duende írta...

Szívesen Judit! :)
Okés! Ha írsz a szellemafazekban@gmail.com emilcímemre, ott megbeszélhetjük. :)
Szuper! :)))