2012. szeptember 14., péntek

Jobb mint az olívaolaj?



Új magyar étolajak, amelyek túlszárnyalják az olívaolaj tulajdonságait 
 
Öt új, egészséges étolajat és ezek esszenciáját fejlesztette ki a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Ipari Növények Főosztálya; az olajok új napraforgó- és olajlen-fajtákból, hidegen sajtolással készülnek - mondta el Áy Zoltán tudományos segédmunkatárs az MTI-nek.
Tájékoztatása szerint a termékcsalád egy most zárult pályázat eredménye. A Nemzeti Innovációs Hivatal Baross Gábor programja támogatta a munkát, amely két évig tartott, elvégzésére 50 millió forintot nyertek.

Az új olajok különlegessége a beltartalmukban rejlik, ami elsősorban a magfajtától függ, a növénynemesítéssel ugyanis az olaj minősége tág határok közt változtatható - magyarázta a kutató.

A napraforgóból készült hagyományos, boltban kapható étolajokhoz képest ezeknek a fajtáknak jelentősen módosították a zsírsav-összetételét. Az olaj savtartalmát olyan magasra emelték, amely az olívaolajra sem jellemző. Az olívaolaj savtartalma körülbelül 80 százalékos, az új olajok savszintjét pedig 85-90 százalékra emelték, míg egy hagyományos napraforgó étolajnál, ez mindössze 25 százalék.

A magas olajsav rendkívül jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, megelőzésére, csökkenti a káros koleszterin szintjét, az érelmeszesedéseket pedig oldja. A magban levő E-vitamin belekerül az olajba, miután hidegen sajtolással készül, és nem nagyipari módon, ahol ezt a vitamint szintetikusan szokták pótolni. Ez is növeli az olaj felhasználhatóságának idejét, mivel természetes antioxidánsként gátolja az avasodást, az olajok akár négy évig is megőrzik a minőségüket.

A kutatásban két lenolajat és három napraforgóolajat kísérleteztek ki, valamint összeállítottak ezekből egy speciális arányú keveréket, ami egyesíti magában az összes termék előnyös tulajdonságát. Azaz a napraforgóra jellemző kedvező olajsav-arányt és a lenmagra jellemző magas omega3 - linolénsav - szintet tudták egyesíteni egy termékben.

A WALCER, a GK MOR, a SARAY, a ZOLTÁN és a GK LILU termékek előállításánál cél volt az olívaolaj kiváltása. A kifejlesztett termékek szeretnék drágábban adni, mint a hagyományos étolajat, de olcsóbban, mint az Oliva olajat. Áy Zoltán szerint egy éven belül meg lehetne jelenni a termékekkel a piacon.

Hozzátette: hamarosan beadnak egy új pályázatot, amelynek támogatásával az olajok gyógyászati felhasználásának lehetőségeit vizsgálnák.
- MTI -

8 megjegyzés:

Katalin írta...

klassz,
tényleg tetszik

csak kíváncsi lennék,milyen arányban vásárolnak - és mennyit - mire használják a magyar családok országszerte a zsiradékokat.

Mert, ha drágább lesz, mint most bármely kapható (olcsósága miatt vett) olaj, nem gondolnám, hogy a magyar lakosság nagy száma fog salátákra lögybölni új (drága ) olajokat, hogy egészségesebb savfoka miatt derűsebben kezdődjön a nap
pörkölt alá, mert rántott húshoz megest nem lesz keletje,

de majd megveszik kint:)legalább onnan dőljön a pénz


duende írta...

Akkor én leszek, aki erősíti a szabályt. :) Már most is hidegen sajtolt napraforgóolajat használok, ami kicsivel drágább, mint a boltokban kapható nem hidegen sajtolt olajok. Igaz, bő olajban sütéshez az olcsóbb olajat használom, de abból meg keveset, mert ritkán eszünk olyat, ami bő olajban sül. Minden máshoz (levesekhez, más ételekhez, salátákra) a hidegen sajtolt napraforgóolajat használom. No és olívaolajat, dióolajat és tökmagolajat. Ellenben soha nem veszek drága pénzen felvágottnak látszó vizet, pl. :)

Zsóka írta...

Én is híve vagyok a hidegen sajtolt olajoknak. Nekem szerencsém, hogy a szomszéd városban működik egy olajütő, és annál jobban nem tudok elképzelni. Szorítok, hogy sikerüljön az új terméküket megszerettetni az emberekkel. Húsz évvel ezelőtt még szinte mindenki zsírral főzött kicsiny hazánkban. Tehát nyitottak vagyunk az újra.

duende írta...

Zsóka, és milyen olajakat készítenek ott felétek? És lehet onnan venni, vagy van forgalomban? Nekem úgy kell vadásznom rá.
Én is! Remélem, hamarosan találkozunk velük a boltokban.
Jó a jóféle házizsír is, csak nem mindenhez. Sültekhez, pörkölthöz, hasonlókhoz tökéletes. :)

Ági írta...

Én is szeretem a hidegen sajtolt olajokat, nagyon jó ízű (legtöbb) és élettani hatásuk is figyelemreméltó.
Ajánlom mindenki figyelmébe a faddi Solio cég termékeit www.solioetolaj.hu/

duende írta...

Kedves Gránátalma, nagyon-nagyon köszönöm az ajánlást! Fogok is rendelni tőlük! :)

Anikó írta...

Hű ennek én is örülök, alig várom, hogy kapni lehessen, nagyon fontos, hogy mindenből jó minőséget együnk és azzal is főzzünk:-))))

duende írta...

Én is Anikó! Bizony, mindent ötször meg kell nézni, miből főzünk, mit eszünk...