2012. április 20., péntek

Avocado two in one

.

Az egyetlen és valódi mágia: a szeretet. Képes megváltoztatni egy egész világot.



Ez a szépséges avocado is a tálamban érlelődött már lassan két hete. De érdemes volt kivárni: finom krémesre alakult időközben. A héten leveken élek leginkább, mert sikerült benyelnem egy remek kis vírust... Úgyhogy ebből a kedvenc gyümölcsömből is ivólé/leves/akármi lett... Drasztikusan sok fokhagymával, természetes antibiotikumkúra végett. Azért ezt másnak nem ajánlom, csak csínján e gyógyító varázsszerrel. :)
És hogy miért kettő az egyben? Mert maradt belőle egy kevés, azt pedig fejes salátára öntetként tettem és isteni volt úgy is. Csak az öntethez egy csepp mézet is adtam, a levest pedig méz nélkül ettem.


Hozzávalók 2 főre:
1 nagy avocado,
1 nagydobozos natúr joghurt,
1/2 gerezd fokhagyma,
só,
kb. 1-1,5 dl víz (attól függ, mennyire sűrűre akarjuk),
pár csepp citromlé,
1 evőkanálnyi extraszűz olívaolaj,
a díszítéshez-betétként apróra vágott zöldfűszer: korianderzöld vagy bazsalikom vagy kapor vagy petrezselyemzöld vagy menta.
Levesbetétnek: natúr kukoricapehely.

Az avocadonak kanállal kikapartam a lágy, érett húsát és a zöldfűszeren, kukoricapelyhen kívül minden mással turmixgépbe tettem. Krémes állagig kevertettem, ahogy készen volt, azonnal poharakba töltöttem, megszórtam aprított zöldfűszerrel és kukoricapelyhet kínáltam hozzá. Isteniség. Nyáron jégkockákkal teli poharakba merjük a levest, nagyon üdítő és finom.


Nem is krémlevesnek kéne neveznem, hanem habkrémlevesnek, mert valami nagyon könnyű habszerű állaga lett. Friss zöldségeket apróra vágva is adhatunk hozzá, úgy akár grillezett falatokhoz salsaként is működhet.

8 megjegyzés:

Anikó írta...

Jobbulást neked, bár ilyen "gyógyszerek" mellett hamar túl leszel rajta. Egyél medvehagymát is, ha tudsz, az is nagy gyógyszer:-)))

Ági írta...

Sohasem ettem még avokádót, de kedvet kaptam hozzá.

duende írta...

Köszi szépen Anikó, vettem ma reggel azt is a piacon. :)

Gránátalma: először furcsa lesz, mert vajra hasonlít, nem gyümölcsre. Önállóan olyan vajas-zöld íze van. És amíg kemény, használhatatlan. Meg kell várni, hogy bepuhuljon. Vagyis ha megnyomod kissé, akkor érzed, hogy könnyen nyomódik, puha. Viszont olívaolajjal, sóval, citromlével kikeverve isteni kence pirítósra, vagy így levesnek is nagyon finom. Én minden nap meg tudnám enni, nagyon szeretem, az egyik kedvencem. Mexikóban szinte mindenhez eszik a quacamole-t, ezt az avocadoból készült zöld salsát.

Mági írta...

Én is nagyon szeretem, de írtam már. Nagyszerű levest alkottál. Biztos már jól vagy! Szép hétvégét!

Gizi írta...

Jobbulást kívánok!!!
Nagyon finom levessel kúráltad magad.:)

duende írta...

Köszönöm Mági, neked is nagyon szép hétvégét! :)


Gizi, nagyon aranyos vagy, köszönöm! :)

Kata írta...

Gyógyuljál gyorsan!:) habár ha piacra mentél, az jó jel;)

Nálunk is vár a sorsára egy avokádó...

duende írta...

Köszönöm Kata! :) (muszáj vót... :) )