Zalai savanyú répa


Az út örökre megy tovább,
felhők alatt és hold alatt,
de bármily messze tért, a láb
végül hazafelé halad.
S a szem, mely lángot és csatát
látott kőtermek mélyiben,
a régi, ismert mezőkön át
füvön, fán, dombon elpihen.

~ J. R. R. Tolkien




Elnézést, ez is egyszer már fönn volt itt, csak a blogszerkesztés fárasztó tevékenység - sikerült elreptetnem az űrbe a bejegyzést, valahol már a Szaturnusz gyűrűi közelében járhat... így újra föl kell tennem.
A savanyú répa egy igazi vasi-zalai tájétel. A kerekrépából azt hiszem, máshol az országban nem készítenek ételt. Malacoknak szokták adni egyébként takarmánynak, mert nagyon egészséges és tápláló. Pedig régen népélelmi növény volt. Nálunk a piacon is kapni, nem csak savanyítottan, de frissen is. Nyersen szendvicsbe ízletes, igazi téli vitaminbomba. Az ilyenkor seízű paprika és paradicsom helyett.
A receptet szomszédasszonyomtól tanultam, ő ehte zalai, én viszont nem. Szülei így főzték régen, ő is így főzi - mai is. Hihetetlenül ízletes, csak egyre kell vigyázni. Ha egyszer belekóstoltál, nem tudod abbahagyni a kanalazgatást! :-)

Hozzávalók 6 főre:
1 kg savanyított répa,
20 dkg füstölt húsos csont,
50 dkg lapocka
30 dkg oldalas,
4 evőkanál olaj, vagy 1 evőkanál zsír,
só,
2-3 babérlevél,
10-12 szem egészbors,
1/2 liter natúr paradicsomlé,
2 dl tejföl,
2 csapott evőkanál liszt,
só.

A húst kockákra daraboltam, az oldalast csontonként elvágtam, a füstölt csontot úgyszintén. A zsíron átpirítottam a húst, míg zsírjára nem sült. Aztán hozzáadtam a savanyított répát, felöntöttem 1/2 liter paradicsomlével és annyi vízzel, ami bőven ellepte. Tettem bele babérlevelet, borsot és sóztam (óvatosan, mert a füstölt hús is sós). Fedő alatt a hús puhulásáig főztem, majd a lisztből és a tejfölből habarást készítettem, amivel besűrítettem a répát. Jól összeforraltam.
Nem kell megijedni, hogy ennyire paradicsomos. Meg tejfölös. Egészen fantasztikus így ebben az ételben.
Készíthetjük úgy is, hogy csak paradicsomosan, habarás nélkül. Így egészen könnyű étel. Tálaláskor aztán kínálhatunk hozzá tejfölt.
Kerekrépát savanyíthatunk házilag is.

Megjegyzések

Babette üzenete…
Kár, hogy mifelénk nincs kultusza a kerekrépának:) Nagyon finomnak gondolom:)))
duende üzenete…
Babette: az is, bizony! :)
Olcsó és finom. Legalább olyan jó, mint a savanyú káposzta!
Csibe üzenete…
Anyukám is pár hete csinált. Nagyon szeretem.
...és olyan jó érzéssel gondolok vissza, mikor nagymamám gyalulta a répát és tette el...és amikor átmosta...és persze mikor megfőzte :)
Bodri üzenete…
Nagyon szeretem Zalában ismerkedtem meg vele :) Kb 15 -20 literes fazékban készítem -tejföl nélküli változatban-, mert nincs értelme kevesebbet készíteni. Így is 2 nap alatt elfogy és vagyunk rá 6-an.
Juj!!most nagyon ráéheztem...
flatcat üzenete…
Ez istenien hangzik! Imádom az ilyen ételeket. Az öcsém pedig épp most szerzett be kerekrépa magot, kapnis sajnos nálunk sem lehet, de őszre talán lesz saját termés. :)
trollanyu üzenete…
Nagyon finom, bár én sem ismertem a tarlórépát régen, először Skóciában találkoztam vele, meg itt Norvégiában is lehet kapni minden üzletben:) Mondjuk savanyítva még nem ettem, de ki kéne próbálnom, nagyon kíváncsi vagyok erre a levesre. Imádom a savanyú leveseket. Megyek megnézem a savanyítást, köszi az ötletet:)
duende üzenete…
Csibe: én is odavagyok érte! :) Az én nagyiaim nem is ismerték, anyu sem főzött soha, nem vagyunk zalaiak. Úgy értem, én már itt születtem, de anyu Pesti volt, apu Hajdúszoboszlói. Legelőször szomszédasszonyomnál ettem, a recept is tőle van. :)

Bodri: :)) Nálunk is így megy... nem lehet megunni. Amíg tart a készlet, mindenki lelkesen eszi. :)


Flatcat: Szurkolok a jó termésért! :) A répa azt mondják, elég igénytelen növény, úgyhogy szerintem biztosan sikerülni fog a termesztése. Ez a savnyúrépás egytál pedig isteni. Úgy rá lehet szokni, minta töltött káposztára! :)


Trollanyu: nagyon egyszerű és 1-2 nap alatt elkészül a savanyú répa házilag is. Persze itt hordósan érlelik, ugyanúgy, mint a káposztát, de a gyorsított házi változat ugyanolyan finom. Ez a füstölt húsos egytálétel pedig abbahagyhatatlan. Majd meglátod! :)
Anikó üzenete…
Szóval itt van megint ez a csodazöldség, ez valami isteni finom, és látod továbbra sincs sehol máshol, csak ti ismeritek akik ott laktok Zalában, meg egy-két kiváltságos kívülálló /mint pl. én/, aki megkóstolhatta:-)))))))
duende üzenete…
Anikó: :) Most már lassan vége, elfogynak a téli készletek...
Espelette üzenete…
Kiprobaltam a hazi gyors savanyitast, nagyon finom lett, koszonom a receptet! Mivel elsore csak kis mennyiseget keszitettem, addig kostolgattuk, mig el is fogyott :). Ezt az egytaletelt is el fogom kesziteni, nagyon jol hangzik.
duende üzenete…
Kedves Espelette! Nagyon örülök, hogy ízlett! :) És ha így natúran bejött, az étel is nagyon fog ízleni szerintem! Örülök, hogy kipróbálta Valaki! :)
Seafalcon üzenete…
Szia,

elkészítettem, de nem az igazi...

http://oroszlanfoz.cafeblog.hu/2012/12/05/zalai-savanyu-kerekrepaleves-lapockaval-fustolt-oldalassal/
duende üzenete…
Szia Seafalcon! Megolvastalak, de nem bírtam rájönni, mitől főtt szét a répa a tiédben. Az az igazság, hogy itt van vastag reszelő, ami olyan 3 miliméterszer 3 milis hosszú csíkokra vágja a répát, és így szépen egyben marad. De. Szoktam én is házilag készíteni és a vastagabb reszelővel reszelni, pontosabban... na megvan.
Én a robotgép gyufaszálgyalujával szoktam leszelni és az sokkal vastagabb szálakat vág, mintha kézi reszelőn, a vastaglyukúval reszeled. Szerintem ezért ment szét.
Ha van robotgéped, ami ilyen vastag csíkokat vág, legközelebb azzal próbáld meg, úgy egyben marad. Azért örülök, hogy az íze ízlett! :)
Névtelen üzenete…
Zalából írom, hogy NAGYON FINOM ÉTEL! ;)
duende üzenete…
Bizony az :)
Viper Ati üzenete…
Somogy-országban élek és itt is születtem. Nálunk sem ismerik a savanyított kerekrépát, pedig Zala a szomszéd megye.
Én, közel az 50-hez ismertem meg és ismertettem meg a tágabb rokonsággal a közös bográcsozások alkalmával. Mindenki imádja és nem értik, hogy miért nem ismerték meg eddig.
Én bográcsban készítem (1kg répa, 1kg bab, 1,5kg füstölt csülök, 1-2kg egyéb hús és a szokásos pörköl alap) nem levesnek, hanem 1 sűrűbb 1 tálételnek, kenyérrel fogyasztjuk.
Ja és holnap is ez készül! LOL
duende üzenete…
Na, nem lehet ez rossz! :D Amennyi finomság kerül bele... Mi is szoktuk bográcsban is készíteni, ha úgy adódik. És igen, akárki kóstolta, aki addig nem is ismerte, csodálkozik, hogy miért csak zalában lehet kapni répát, és savanyított répát. Én sem értem, mert isteni, legalább olyan jó, mint a savanyú káposzta.
Akkor jó étvágyat hozzá! :)
duende üzenete…
Nanó konyhája írta...

Éppen most készítem elő...
Talán másnapra is marad...
A nővérem az anyósától tanulta, nagyon ízletesen készíti. Amikor utoljára itt járt, hozott savanyított répát. Akkor a fagyasztóban landolt, most kerül sorra... ;)


Kedves Nanó! Jó étvágyat hozzá! :)