2012. február 15., szerda

Narancsos sült oldalas

.
Kezdetben meg akartam hódítani az életet, de ő lett a győztes.
Később megkíséreltem hogy kifürkésszem, de elvesztem végtelenségében.
Végül úgy gondoltam, hogy gondosan be kell osztani, de kibújt alólam.
Utoljára - bár vonakodva és tétován - megpróbáltam szeretni.
Ekkor túláradó örömmel ölelt magához.

(Erhard F. Freitag)



Nemrégen Alíz konyhájában láttam ezt a különleges narancsos csirkecombot - ma el is készítettem csak oldalasból mert a csirkecombot egyikünk sem szereti. Bevallom egyszerűsítettem a dolgot. Mert érdekes álmom volt az éjjel. Felkelés után nekiültem böngészni az álomfejtő könyveimet... és mire észbe kaptam, már késében voltam ebédügyileg. Az oldalast a fagyasztóból vettem elő. Ahogy volt, fagyosan dobtam be a sütőbe, a finom páclével nyakonborítva.  Így is isteni finom lett, köszönet érte Alíznak!

Hozzávalók 4 főre:
1 - 1,5 kg sertésoldalas,
2 narancs reszelt héja és leve,
só,
1 evőkanál olívaolaj,
2 teáskanál méz,
2 evőkanál szójaszósz,
1 csapott teáskanál őrölt gyömbér,
1 evőkanál vörösborecet.

A pácon alakítottam menet közben, mert kissé elsokalltam a mézet, ezért a sütés végefelé, mikor levettem a fóliát a húsról, öntöttem a szafthoz egy kevés vörösborecetet, és így lett jó.
Tehát a húst alaposan megmostam, mert az oldalas mindig tele van csontszilánkokkal. A sütőedénybe olívaolajat öntöttem. A húst besóztam és az edénybe tettem. Egy kisebb keverőtálban összekevertem az önetetet: a mézet, narancslevet és héjat, a gyömbért, szójaszószt. Mindezzel meglocsoltam a húst, lefedtem alufóliával és másfél órára előmelegített sütőbe tettem olyan 160-180 fokra. Végül a fóliát levettem, hozzáöntöttem a szafthoz a vörösborecetet, meglocsolgattam a húst többször is, míg szép pirosra nem sült.
Tényleg isteni a hús alatt képződő szósz.
Oldalasból nehéz megadni a fő/mennyiséget, mert ha olyat veszünk, amiben sok a csont és vékony rajta a hús, sokkal többet kell vásárolnunk belőle. Ha vastag húsosat kapunk, akkor természetesen kevesebb is elég.
Rizzsel tálaljuk. Amit készíthetünk akár mazsolával, akár kukoricával, akár sáfránnyal. De kuszkuszt is el tudok hozzá képzelni.
Ha krumplievők vagyunk inkább, akkor hajában egészben megfőzött, majd kevés olívaolajon jól átpirított burgonyával tökéletes.


 

Ez a recept csirkéből, pulykából, kacsából is kiváló, de akár főtt, s aztán sütött füstölt csülökhöz vagy sonkához is el tudom képzelni. Megbolondíthatjuk akár még kínai ötfűszer-keverékkel is, amit házilag is elkészíthetünk. Csillagánizs, édesköménymag, szegfűszeg, szecsuáni bors és fahéj alkotja a keveréket.

9 megjegyzés:

Mági írta...

Egyszerűen gyönyörűek a képek! A husi gusztusos ( bár én nem eszem, de ) A Férfiaknak elkészítem.
Egészségetekre.

N.D. írta...

a novellám is egy álom eredménye...
fantasztikus, én sosem keverném a disznót a naranccsal, de ízlések és pofonok, viszont a kesernyés narancslekvárom lehet párosodna a fagyóban levő csirkecombokkal... :)

duende írta...

Mági: Alízé az érdem, tényleg nagyon finom! :) És ma szerencsém volt, nagyon jók voltak a fények a fotózáshoz.
Na, a husitéma... Már többször voltak vega időszakaim, legutóbb tavaly nyártól egészen karácsonyig. Akkor ettem megint húst, hat hónap után, mert annyi mindent kellett sütnöm-főznöm, hogy magamnak már nem volt sem energiám, sem kedvem, sem idegrendszerem külön főzni. Aztán azóta megint így maradtam. Már én sem tudom követni magamat. :)


N.D.: nocsak! :) Olvastam, várom a titkot! :)
Hát, csirkét nem veszek, mert amit szegény szárnyasokkal csinálnak, azt nem akarom támogatni a vásárlással. Néha hozzájutok házi csirkéhez vagy tyúkhoz, az ünnepi alkalom nálunk. De a combot egyébként sem szeretjük, a szárnyat annál inkább. :)
Egyébként narancslekvárral is szerintem tökéletes lesz!

Mági írta...

A szervezet pontosan tudja mikor mire van szüksége, így van jól, ahogy van...

duende írta...

Mági: én is így gondolom. :) Meg néha győz a lustaság. Vagy energiahiány. :)

Gizi írta...

Nagyon guszta!!! Mindenképpen kifogom próbálni, mert nagyon kíváncsivá tett ez az ízvilág. Eddig csak kacsát sütöttem naranccsal, és az nagyon ízlett. Köszönet a receptért.:)

duende írta...

Köszönöm Gizi! Igazából ez is szárnyashoz van, Alíz csirkéből készítette, de nekem bejött oldalasból is. Karajból sem lenne rossz vagy szűzpecsenyéből. Vagy kacsamájból.

Petra írta...

Kacsát már készítettem narancsos páccal, de oldalasból eszembe nem jutott volna. Megfogtál az ötlettel. Vittem! :)

duende írta...

Petra: remélem ízleni fog. :) Mondjuk én az oldalast bárhogy... nagyon szeretjük. :)