2011. április 4., hétfő

Táj-föld

.

Nem szeretek kritikát írni, vagy kritizálni különösebben. De éppen most néztem bele a Táj-föld című Paprika Tv-s sorozatba. Néztem más epizódokat is belőle, de miért? Mert hogy nézhetetlen.
Ti nézitek? És hogy tetszik?
Nekem sehogy, egyszerűen borzasztó. Egy totál lebutított műsor. Nem láttam minden részt, de eddig csak két normális ember volt benne: Serényi Zsolt és Bede Róbert. Kozi és Döme egyszerűen kritikán aluli. Csakúgy mint Serényi párja az a valamilyen Pali és Szőke András? Mint akit most szalajtottak valami elmegyógyintézetből. Őket láttam eddig.
Annyira örültem, mikor megláttam a műsor címét és beharangozóját. Végre! Gondoltam lesz egy jó kis sorozat szerény országunk egyáltalán nem szerény gasztronómiai különlegességeiből. Hatalmasat csalódtam.
A párok nem főző tagjainak úgy tűnik az lett volna a dolguk, hogy az adott települést bemutassák, amennyire a szerény műsoridő engedi. Ehhez képest egy magamutogató idióta hülyéskedés lett a dologból, helyiségképek meg szinte semmi.
Sok helyen a lakosok szépen kiöltöztek népviseletbe is akár, a műsorszereplők meg olyan flegmán beszéltek velük hogy ihajj. A mostani részben pl. az a bizonyos antipatikus Pali szó szerint azt mondta hogy egyáltalán nem érdekli hogy a Zsolt mit főz... Döbbenet. Akkor mi a francért van ott egyáltalán?!
A másik: szerintem a helyi ételeket helyi embereknek kellene megfőznie. Mert majdnem sikítottam, mikor Serényi Zsolt az egyszerű babéros-ecetes tojáslevest sem tudta rendesen megfőzni... A rántásba porcukrot rakott hogy karamellizálódjon, a hagymát meg külön dinsztelte és később adta a leveshez. Pedig roppant egyszerű: zsíron párolod a hagymát üvegesedésig, aztán adod hozzá a lisztet és hagyod hogy finom barnássá piruljon az egész rántás hagymástul és voilá, ennyi lenne. Serényi Zsolttal nincs más bajom, de ez azért meglepett. Vagy ha szakácsok főznek, akkor rendesen tanulják meg a helyiektől az ételt és ne improvizáljanak.
Végül sajnos nem lehet követni, hol jár a sorozat, mert a Port.hu-n nincs kiírva, hogy éppen melyik megyét adják. Hogy ez most a Paprika Tv vagy a Port.hu hiányossága, azt nem tudom.

A lényeg csak annyi, hogy vannak jó sorozatok a Paprikán, pl. David Rocco Édes élet sorozata, Catherine Fulvio sorozata - azért őket említem, mert ők helyi ételeket mutatnak be. És szépen és hangulatosan. Úgy, hogy legszívesebben ott lennél és mindent megkóstolnál. Miért nem lehetett ezt a sorozatot is ilyen hangulatúra készíteni? Igazán szépre, gusztusosra? Miért nem lehetett Magyarország tájait olyan szépen bemutatni, mint mondjuk az ízes Izlandi fogásokban, amit ha nézel legszívesebben vennéd a hátizsákod és túracipőd és gyalog azonnal elindulnál Izlandra... Miért nem lehetett ezt szépen?! Miért nem becsüljük amink van?
És akkor csodálkozunk, hogy a magyar gasztronómia ott tart, ahol.
Ha ezt a sorozatot hangulatosan, gusztusosra készítették volna el, el lehetett volna adni más országokban is. Kedvet csinálhatott volna Magyarországhoz, az ételeinkhez, borainkhoz, tájainkhoz. De így? Még én sem nézem meg, mert csak felidegesítem magam.
Ez a műsor a magyar gasztronómia lejáratása.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én egy részt láttam belőle, amikor Nagyszakácsiban főztek. Bede Róbert lóháton ment el egy hozzávalóért, közben Szőke András tett párt kört egy szamáron. Ezek után beállt főzni a hölgyek mellé, remélem a kezét legalább megmosta, miután leszállt a szamárról. Majd Szőke egy pékségben sütött kenyeret csupasz felsőtesttel, Bede pedig csaknem megfőtt a buszban, fel is vett egy rövidujjú pólót miután teleizzadta a fehér ingét. Nekem ennyi maradt meg abból az egy részből...
Anna

duende írta...

Anna, én azt a részt pont nem láttam. De úgy tűnik, sokat nem vesztettem...

Gabi, a tortatanonc írta...

Egyszer "csakazértis" végignéztem Kozi és Döme főzőcskéjét. Hát, ha nagy kínlódás volt az egész, szerencsétlenkedtek, felkészületlenek voltak - és ez konkrétan nem zavarta őket, a legbénább részeket sem vágták. Soha többé Táj-Föld!!!

Bokor Boglárka írta...

Én ebből a sorozatból csak rövidke részeket láttam, talán inkább Bede-Szőke párosát, de én szinte semmit nem értettem belőle. Az biztos, hogy egyetlen recept sem maradt meg, mindig az volt a benyomásom, hogy röhincsélnek, hülyéskeden. A férjemnek egyébként valamiért tetszik. Igazad, van Duende, nagyon szépre is meg lehetet volna csinálni ezt a műsort, és úgy hogy akár mi magyarok is kedvet kapjunk ahhoz, hogy elmenjünk abba a faluba, városba és megkóstoljuk a helyi ételeket. De ha nekünk nem jön le, hogy milyen jó ételt is főznek, akkor kétlem, hogy másnak lejön.
Én Serényit kifejezetten nem szeretem, amikor mutatják a kezét, mindig piszkos a körme, nekem ez egy szakácsnál elfogadhatatlan. Az ételei is olyan összedobom féle, mindig azt mondja: "Ételünk önmagát díszíti", de hát azért ennél többet vár el az ember egy főzőcsatornán, mert oké, hogy az én fényképeim pocsékak, de én csak egy szimpla háziasszony vagyok. Duende, a te fotóid, messze túlszárnyalják a TV Paprika szakácsai által elkészített ételek fotóit!
Margaretta

Kata írta...

Kedvelem a TV Paprikát, de ez valóban az óriási mellényúlásaik egyike. A félpucér Szőkét én is láttam, jaj... Viszont Kozi és Döme nem csak itt kritikán aluli, én konkrétan mikor először találkoztam a műsorukkal, nem tudtam eldönteni, hogy mindez paródia vagy komolyan gondolják. Ehhez képest egész nagy rajongótáboruk van - nem vagyunk egyformák, na. :)
Viszont a Te receptjeidet nagyon szeretem.: )

duende írta...

Gabi: azt én is pont láttam. Borzasztó volt...


Margaretta: na, ezt nem is figyeltem a Serényinél! :) De majd most! :))
Mondjuk attól tényleg majd' elájultam, hogy szakács létére egy egyszerű hagymás rántást nem tudott megcsinálni. Azért ez nagyon fura.
Jaj, most elpirultam. :) Köszönöm, aranyos vagy! :)


Kata: én annak a beharangozóját láttam. Mit mondjak. Az jutott rögtön eszembe, hogy biztos finom a hónaljszőrös kenyér. :( Brrr.
Kozi És Döme első műsora még hagyján volt. Olyan fiataloknak való hülyülős műsor - elment. De ebben szörnyűek szerintem. Az egész műsor úgy borzasztó, ahogy van.
És neked is köszönöm. :)


Kedves Csenge!
Köszönöm az információt!

Anikó írta...

Ugyanez a véleményem a műsorról, bár csak két részt láttam, szörnyű volt, régen a Paprika indulása után volt egy műsorsorozatuk, ami egy-egy falut vagy kisvárost és környékét mutatta be,pl. ahol a spárga terem nálunk, lent délen, a helyiek bemutatták a környéket és a helyiek közül főzött valaki, a környékre jellemző ételeket, nem jut eszembe a műsor neve, de az nagyon jó volt. Érdekes, nagyon kedves, helyes emberekkel. A spárgával kapcsolatosan például annyi érdekességet, és sok receptet lehetett megtudni. DE volt nyugat-magyarországi terület is ahol a zellert termesztik,olyan érdekes receptekkel, hogy csak ámultam mi mindent lehet készíteni belőle. Akkor volt hatalmas eperföld terület, annyi epres recepttel, meg a szatmári szilva és elkészítései. Szóval volt ilyen jellegű műsor, ami jó volt, érdekes volt és nem ripacsok készítették /Szőke Andrástól kiráz a hideg,a Serényi Zsoltról nekem is az a véleményem, mint Margarettának/
Bárcsak megismételnék az egész sorozatot, akár háromszor is újra nézném valamennyit:-))))

duende írta...

Anikó: emlékszem én is arra a műsorra, az valóban nagyon jó volt.

Miért nem lehetett ezt modernre de hangulatosra, klasszul megcsinálni, mint amilyenek a külföldi főzős műsorok? Ki érti ezt? És gondolom nem is kevés pénzbe került.
Pedig a cím nagyon ötletes. És ennyi is az összes pozitívuma. :(