2011. február 1., kedd

Indiai rizspuding (Kheer)

.

A Legfelsőbb Lélek nem vállalja magára senki jó vagy bűnös
cselekedetét. A megtestesült lényeket azonban megtéveszti az
a tudatlanság, amely befedi igazi tudásukat.

Amikor az ember értelme, elméje, hite és menedéke mind
szilárdan a Legfelsőbben gyökerezik, akkor tökéletes tudása
által teljesen megtisztul kétségeitől, és
feltartóztathatatlanul halad a felszabadulás útján.

                                                                                                                                                             (Bhagavad-Gíta V.15. és 17.)




Íme egy nagyon egyszerű desszert. Tejberizs. A világ minden népénél, országában megtaláljuk. Ez az indiai változat és nagyon finom. Egyrészt kicsit krémesebb, lágyabb mint a mi tejberizsünk, másrészt a kardamom íze valami fantasztikus benne. Nem is beszélve a manduláról. Nekem sokkal jobban ízlik, mint a gyerekkori-itthoni. Hogy őszinte legyek, azt nem is szerettem. Ez viszont... Hmmm. Nagyon jó.

Hozzávalók 5 pohárnyihoz:
7 dkg rizs (jázmin),
1 l tej,
8 dkg kristálycukor,
2 dkg vaj vagy ghí,
4 zöld kardamom,
4 dkg szeletelt mandula,
csipet só.
A díszítéshez: mandula,
pisztácia vagy sáfrány.

A rizst alaposan átmostam egy szűrőben, csap alatt, aztán a ghín két-három percig pirítottam, míg üveges lett. Aztán hozzáöntöttem a tejet. Forrás után kis lángon hagytam pötyögni egészen addig, míg a rizs szinte szétfőtt benne és a tej körülbelül majdnem felére elforrt. Ez olyan 30-40 perc főzést jelent. Nincs vele gond, elpötyög a tűzhelyen, csak néha néha kevertem meg.
Mikor már elkészült, akkor tettem hozzá a kristálycukrot, a 4 darab kardamomnak a kiszedett és mozsárban porrá zúzott magjait, a szeletelt mandulát és a csipet sót. Két percig kevergettem, míg a cukor eloldódott és le is vettem a tűzről. A lábosban hagytam kihűlni.




(Az a jó, ha elkészültekor még egészen folyékony, úgy értem sűrűn folyékony. Mert később a hűtőben még kicsit úgyis besűrűsödik és az igazán jó állaga a krémesség-lágyság.) Kihűlés után átkevertem és poharakba szervíroztam. Hűtőben jól hűtsük be, s aztán tálaljuk. A tetejét aprított pisztáciával és mandulával díszítettem.
Készíthetjük mézzel is cukor helyett.




.

15 megjegyzés:

Ritmus írta...

Gyönyörű képek és biztos finom is! Történetesen nálam is indiai étel készült.. Véletlenül :DDD

duende írta...

Isteni! :) Megyek, megnézem! :)

szemirámisz írta...

Micsoda gyönyörű képek!
És a rizs is finom lehet, biztosan! :)

duende írta...

Köszönöm szépen Szemirámisz! Tényleg nagyon finom! Igaz, én elfogult vagyok, mert nagyon szeretem a kardamom ízét... :)

chriesi írta...

Én sem csípem a tejberizst, de ezt ki fogom próbálni! Isteni illata lehet az már biztos. :)

szemirámisz írta...

Még sosem ettem kardamommal készült ételt, de már nagyon sok helyen olvastam,hogy milyen finom, úgyhogy talán ideje is lenne. :)

Kérlek nézz be hozzám vár rád egy baráti ölelés. Remélem, hogy elfogadod. :)

duende írta...

Chriesi: annyira sima, kifinomult íze és illata van... Nagyon jó. Pedig rólam köztudott, hogy nem is szeretem a rizst. :)

Szemirámisz: Semmihez sem fogható illata- ize van, szóval még csak hasonlót sem tudnék mondani, hogy el tudd képzelni milyen. Tényleg meg kell kóstolni! Én még török kávéba szeretem nagyon. :) Meg mindenben. :)

Máris megyek! :) És köszönöm! :)

Beatbull írta...

Nagyon szép fénykép!
A csipet sáfrányról és Indiáról jut eszembe: az indiaiaknak azt hiszem van egy sáfrányos tejberizsük is - valami szerelemrizs vagy házasságrizs vagy nem tudom mi a neve.

duende írta...

Köszönöm szépen Beatbull! :)
Ezt is szokták sáfránnyal is készíteni vagy díszíteni, csak nekem nem volt most itthon sáfrányom. És utánanézek, köszi szépen! :)

Bianka írta...

Isteni lehet

Anikó írta...

Duende, épp láttam a Paprika TV-n reklámozni, hogy egyszerű indiai ételek elkészítését és bemutatását tervezik, talán már e héttől, csak gondoltam, hátha érdekel.
Én nagyon szeretem a tejberizst, sokszor készítem is, ez is biztos finom, bár kardamomot még nem ettem, nem is láttam közelről, azt hittem kókusz szeletkék vannak rajta:-)))

Ciripbogár írta...

nagyon jól hangzik és gyönyörűek a képek hozzá: milyen szép füstölőtartód van:)
nagyon régen vettem ghít, pedig jó dolog, köszi, hogy eszembe juttattad!

duende írta...

Bianka: nagyon finom!


Anikó: köszi a tippet, utánanézek a műsorújságban. Imádom az indiai ételeket. :) A kardamomot próbáld ki egyszer, nagyon különleges! :)


Ciripbogár: köszi szépen!
A fűstölőtartót a bolhán vettem, kettőszáz forintért. :) Ganésha van rajta, a végén.

Vicuska írta...

Volt szerencsém enni, nagyon kellemesen krémes, finom!!!!

duende írta...

Vicuska: Úgyúgy, bizony! Nagyon krémes, finom! Nagyon szeressem. :)