2010. december 12., vasárnap

Garnélás kosárkák

.

Nem küldtem rátok mást,
Csak angyalokat.
                                      (N. D. Walsh: Beszélgetések Istennel)
 

Egy látványos előétel vagy svédasztalra való falatkák - akár karácsonyra, akár szilveszterre. A Kifőztük Karácsony adománygyűjtő különszámába készítettem. És még mindig lehet adományozni, még tart az akció!


Hozzávalók 16-17 kosárkához:
A tésztához:
18 dkg liszt,
6 dkg vaj,
1/2 mokkáskanál só,
1 púpos, nagy evőkanál 20%-os tejföl,
1 tojás sárgája.
A kenéshez:
3 dkg olvasztott vaj.
A tartármártáshoz:
1 egész tojás,
2 dl olaj,
1 kisebb citrom leve,
1 teáskanál kristálycukor,
1 mokkáskanál só,
2 teáskanálnyi mustár,
kevés frissen őrölt bors,
1/2 csokor kapor,
1 nagyobb gerezd fokhagyma,
2 normál (nem púpos) evőkanálnyi mascarpone,
1 púpos evőkanál kapribogyó.
A tetejére: 
1 és 1/2 zacskó fagyasztott koktélrák vagy
1 és 1/2 zacskó fagyasztott óriásgarnéla,
só,
2 evőkanál olívaolaj,
1 vékony gerezd citrom leve.
A díszítéshez:
zöldcitrom,
a kaporcsokor másik fele,
kapribogyók.
 

A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, a tojás sárgáját és a hideg tejfölt. Gyorsan összedolgozzuk a tésztát. Nem kell sokat babusgatni, csak álljon rendesen össze. Ezután folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tartármártást. Közben a sütőt is begyújtjuk.
A tartár is pillanatok alatt elkészül. Üssük a tojást egy 7 dl-es dunsztosüvegbe. Tegyük hozzá a mustárt, a cukrot, a sót, a borsot, az átszűrt citromlét, az olajat. Fogjuk a botmixert és beletesszük azt is az üvegbe, le, egészen az aljáig. Beindítjuk és ámulva nézzük, hogyan készül el 15 másodperc alatt a tökéletes, nagyon masszívan krémes mártás. Voila, ennyi volt! Most adjuk hozzá a két evőkanál mascarponét. Turmixoljuk azt is bele. Kóstoljuk meg, mert lehet hogy valamit korrigálni kell - citromlé, só vagy cukor kellhet még bele - a szánk íze szerint. A kaporcsokor nagyobb részét aprítsuk finomra és keverjük a mártásba. A fokhagymát finomreszelőn reszeljük le, azt is keverjük a tartárba, csakúgy mint a kapribogyókat.
Tegyük hűtőszekrénybe felhasználásig.



A tésztát kissé lisztezett deszkán nyújtsuk ki olyan 4-5 miliméter vastagra. Egy fánkszaggatóval vágjunk köröket belőle. A kis kosárkákat olvasztott vajjal alaposan kenjük ki egy kenőecset segítségével. Majd a tésztakorongokat lapogassuk a formákba. Az aljáig egészen nyomkodjuk bele és a széleken is jól nyomkodjuk oda a formához. A maradékot, ami a tetején túllóg, késsel vágjuk le. A kis formákat helyezzük a nagy gáztepsire és 5-ös fokozaton süssük 20-25 percig. Míg szép, nagyon halvány narancsos-barnás sült árnyalatot nem kap.
A recept tökéletes apró koktélrákokkal is, de én most csak óriásgarnélát kaptam. Pont méretes egyébként, minden kosárkára elég egy-egy darab. Ha koktélrákból készítjük, akkor persze több darabot tegyünk a tartár tetejére.
A rákokat felengedjük hideg vízben. Szűrőkanálban átmossuk, majd lecsepegtetjük. Besózzuk és meglocsoljuk citromlével is. Serpenyőben olívaolajat hevítünk és közepes-majdnem erős lángon mindkét oldalukat 4-4 percig sütjük. A rákok süljenek át teljesen.
Főzhetjük is - forrásban lévő sós vízben 4-5 percig. De szerintem sütve ízletesebb.
Sütés után a rákokat még meglocsolhatjuk kevés citromlével. A rákokat is tartsuk hűtőben tálalásig.




Ebben az előételben az a jó, hogy elő tudjuk készíteni és csak a tálalás előtt szükséges összerakni.
Minden kosárkába teszünk 1/2 evőkanálnyi tartárt - ne túl sokat mert a rák és a díszítés kiszorítja kissé. A tetejére helyezünk egy-egy óriásgarnélát, vagy több darab koktélrákot, díszítjük kis darab zöldcitrommal (a héját alaposan forróvízben mossuk meg), kapribogyóval és kaporral.


Ha nem kapnánk friss kaprot, a recept szárított kaporral is működik, de akkor petrezselyemlevéllel díszítsük a tetejét.

14 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Ez meseszép! Az angyaloknak is ízlene... ;))

Ritmus írta...

Nagyon jó lenne karácsonyra! Már csak olyan kis formákat kellene szereznem! Mentettem, köszi!!

Ildinyó írta...

Gyönyörű szép az étel is, és a fotók is! Nagyon finom lehet, ki kell próbálnom majd! :)

duende írta...

Padparadsa: :)


Ritmus: tésztakosárka nélkül is jó! Majonézes ráksalátaként, mondjuk pirítóssal.

Ildinyó: hát, látványos, az biztos!

Bianka írta...

Gyönyörű

Névtelen írta...

Nekem még mindég gumi lett a rák pár perc sütés után is. Mi a titka a jó ráknak, segíts kérlek.
Köszönöm: Sziszi

duende írta...

Köszi szépen Bianka!


Kedves Sziszi!

Én sem vagyok sajnos nagyon képzett ráksütés ügyben, de azt hiszem, hasonló a helyzet, mint a tintahalkarikákal - vagyis rákot sem jó túlsütni.

Magas höfok kell neki és már hevített olajba vagy vajba tedd (vajban finomabb) és állandóan kevergetve-rázogatva a serpenyőt, mindkét oldalukat pirítsd meg. Az óriásgarnéla akkor jó, ha egyenletesen rózsaszínűvé válik. Akkor átsült. A ráknál vigyázni kell arra, hogy teljesen átsüljön. Ha nem vagy biztos benne, akkor a pirítás végén még 1-2 percre tegyél rá fedőt, mert úgy a gőzben át tud párolódni, de a hőfokot akkor sem tenném lejjebb. Fedővel együtt időnként jól megrázogatnám.

Szóval ügyesen úgy kell csinálni, hogy magas hőfokon, de teljesen átsütve - egy perccel sem tovább, mint amennyi szükséges.
Remélem, segítettem! :)

Igen - lehet hogy elég neki 4-5 perc is, mert tűzhely függő az a magas hőfok - kinél mennyire magas. Azért irtó nagy láng sem kell, mert akkor meg csak megég. Szóval valamelyik olyan tűzhelyláng, amelyik nem is a legkisebb, de nem is a legnagyobb.

duende írta...

Na, asszem a lényeg a már hevített zsiradékba tevés az elején! :)

chriesi írta...

Az alsó kép mintha egy szakácskönyvből ugrott volna ki!

Névtelen írta...

Köszönöm, a szentestére kipróbálom.Lehet, hogy nekem azért lett gumi, mert csak koktélrákkal próbálkoztam.
Sziszi

duende írta...

Chriesi: köszi. :)


Sziszi, remélem ez nem lesz gumis. :) Egyébként tésztakosárka nélkül is jó. Vagy kosárkával együtt elég előételként 1-1 darab, laktató nagyon.

BirgánAndi írta...

Vettem kosárkaformát, így semmi akadálya, hogy nálunk is elkészüljön karácsonyra ez a remekmű. Szerinted történik valami a kosárka tésztával, ha holnap szombaton sütöm ki, és 23-án töltöm csak meg?

duende írta...

Tatin, én felhasználás előtt 1-2 nappal sütném csak meg.

BirgánAndi írta...

Köszi, akkor ma nem sütöm meg, majd csak kedden.