2010. szeptember 13., hétfő

Hungarikum a kamrában: az igazi szilvalekvár (keverés nélkül)

Hull a szilva a fáról,
most jöttem a tanyáról.
Sej haj, ica, rica,
kukorica derce.

Egyik ága lehajlott,
A szeretőm elhagyott.
Sej haj, ica, rica,
Kukorica derce.

Ha elhagyott egy évre,
Elhagyom én kettőre.
Sej haj, ica, rica,
Kukorica derce.

Ha el hagyott kettőre,
El hagyom én örökre.
Sej haj, ica, rica,
Kukorica derce.

Kis kalapom fekete,
Páva tolla van benne.
Sej haj, ica, rica,
Kukorica derce.

(népdal)


Idén ismét szépen termett a besztercei szilva. E kiváló gyümölcs szinte mindennek alkalmas, talán ezért is a legkedveltebb fajta. Ebből van a legfinomabb lekvár, pálinka, aszalt szilva, de befőttnek, savanyúságnak is tökéletesen megfelel. Hazánkban a legkedveltebb gyümölcs, minden emberre két szilvafa jut. Talán az idősebbek ismerik a "hét szilvafás nemes" kifejezést - ez is árulkodik népszerűségéről, ősiségéről. Illetve helységneveinkben is gyakran szerepel, pl.: Szilvágy, Szilvásvárad, Vasszilvágy, Szilvásszentmárton, stb...
A besztercei szilva nevét csak nálunk, Magyarországon hívják így. Régen külföldön "magyar" szilvának nevezték, annyira jellegzetes fajta volt hazánkban.




A szilvalekvár szerintem igazi hungarikum. És most az igazi szilvalekvárról beszélek: arról, amit cukor nélkül, nagy üstökben sokáig főznek. Amelyikben pöntyörős szilvahéjdarabok vannak, és amit régen cserépköcsögökben tároltak. A lekvár teteje megbőrösödött és így évekig elállt. Aki még nem kóstolt ilyen igazi szilvalekvárt, nem is tudja, mi a jó. A szilvalekvárral szembeni legnagyobb szentségtörés véleményem szerint az, ha ledarálják, illetve ha zselésítős cukorral teszik el mert nem főzik be rendesen jó sűrűre. Ugyanis a hosszadalmas főzés vége felé kap egy karamelles ízt a lekvár, egy összetéveszthetetlen jelleget. A hagyományos, igazi szilvalekvár valódi esszencia. Isteni étel, mennyei finomság. Hát... én rajongok érte bizony.
Régen családi ünnep volt a szilvalekvárfőzés, mivel a legfőbb hozzávaló a szilván kívül az idő. Sok idő... Míg kevergették, lehetett mellette iszogatni, beszélgetni, együtt lenni.
Ma már szerencsére újra kezdik egyes vidékeken ezt a hagyományt feleleveníteni.
Azonban elfoglalt háziasszonyok is tudnak igazi szilvalekvárt befőzni, anélkül, hogy tizenórákat állnának a tűzhely mellett.




A módszer a következő: a jó érett szilvát mossuk meg, magozzuk ki. Egy nagy (8-10 literes), tiszta fazék aljára öntsünk 1 dl 10%-os ecetet, és 0,5 dl vizet. (Ha kisebb fazékban, lábosban készítjük, arányosan kevesebb ecet és víz keveréke is elég. 6 cl ecet, 6 cl víz.) Erre tegyük a kimagozott gyümölcsöt. A lángra tegyünk lángelosztót és kis lángra tegyük főni a fazekat. Addig, míg fel nem forr, tegyünk rá fedőt, mert ezzel kicsit gyorsíthatjuk az elérni kívánt hőfokot. Mikor felforrt a gyümölcs, a fedőt vegyük le, hiszen a cél a fölösleges folyadék elpárologtatása. Egy ilyen nagy fazéknyi szilvának forrástól számítva körülbelül 10-12 óra lassú pötyögés kell. Mikor megérezzük a jellegzetes karamellizálódott cukorillatot, már tudhatjuk hogy a célegyenesben vagyunk. Annyira sűrűre kell főzni, hogy leve ne maradjon. Csak a sűrű gyümölcshús és héjdarabok. Az igazi szilvalekvár szinte fekete - nem világos, nem lilásbordós. Hanem feketés-sötétbarna. A szín is jelzi a lekvár elkészültét.
Ha érett a szilva nem kell bele cukor. De idén elég ízetlenek a gyümölcsök és zöldségek, mert kevés napsütés volt és sok eső. Tehát a végén kóstoljuk meg a lekvárt és ha úgy ítéljük, tegyünk bele kristálycukrot. De vigyázzunk vele, mert ilyenkor sem kell sok bele. Egy ekkora mennyiséghez szerintem csak 10-15 dkg körülbelül. A jó szilvalekvárt nem kell ízesíteni, de aki szeretné, tehet bele pici darabka fahéjat vagy 1-2 szem szegfűszeget. Én ha ízesíteném, egy kis darabka vaníliarúddal tenném különlegessé inkább.




Megkeverni a lekvárt csak egészen a végén szabad, mielőtt üvegekbe töltenénk. Ha cukrot adunk hozzá, azt is csak a legvégén. Jól keverjük el míg teljesen eloldódik a lekvárban és aztán már nem főzzük tovább. A képen látszik a lábos alja - tényleg nincs leégve. Nem csalás, nem ámítás... :)



Az üvegeket alaposan mossuk el, aztán tegyük sütőbe vagy mikróba 2 percre maximális álláson. Ez teljesen csírátlanít. Én folpackot szoktam a csavaros tető alá vágni. Ráfeszítem az üveg tetejére és erre teszek egy késhegynyi kis szalicilt is. Biztos ami biztos, nekem nagyon meleg a spájzom. De ha jól kifertőtlenítettük az üvegeket, ez nem is szükséges. A tetőket alaposan csavarjuk rá az üvegekbe, és tegyük szárazdunsztba kihűlésig.
A szilvalekvár kitűnő emésztés-segítő háziszer, illetve székrekedés elleni természetes orvosság is. Egyes vidékeken rákgyógyszernek is tartják.

44 megjegyzés:

trendo írta...

Gyönyörűen összeállított blogbejegyzés! Szívből gratulálok hozzá!

duende írta...

Köszönöm Trendo! :)

Padparadsa írta...

Isteni! A barack vagy az eperlekvár amolyan mindennapi, de a szilva igazi delikát. Ahhoz alkalom kell... ;)

Alíz, Erdélyből írta...

Ez mennyei! Hónap végén az erdélyi konyhás lányokkal megyek egy olyan rendezvényre, ahol szabadtűzön, üstben hagyományosan készitik a szilvalekvárt. Majd sok fotót készitek, hogy legyen képes beszámoló belőle. :)

Bianka írta...

Fenséges. Igazán szép összeállítás

Ms. Poppy írta...

Rám is ez vár holnap. A módszer hasonló, csak az enyém sütőben fog készülne, de ugyanígy keverés nélkül.
Az igazi szilvalekvár - mint a tiéd is- olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál, pont ezért lehet olyan jól használni pl. bukta vagy barátfüle töltésére, vagy a kukoricaprószához. Imádom! Gyakran csak úgy magában eszegetem, rájárok az üvegre.:)

Wise Lady írta...

Csodás ez a lekvár! Én nagymamámmal főztem utoljára a szilvafa terméséből az udvaron, katlanon, üstben. És befőttes üveg helyett nagy, belül mázas cserépkorsókba raktuk.

Thrini írta...

Nálunk 3 besztercei szilvafa van, tehát fejenként egy jut mindenkinek. :) Amióta itt lakunk (közel 10 éve) talán 5 szemet, ha tudtam enni a három fáról. :( Állandóan betegek, pedig a férjem ápolja őket. Rádióban hallotta Bozsik gazdától a férjem, hogy az ősi besztercei sorsát megpecsételte a himlővírus, ami ellen sajnos vegyszerrel sem lehet védekezni, és sajnos kihaló félben van ez a fa. Ezért inkább javasolják a vírus ellenálló fajták telepítését. Állítólag van valami amerikai fajta. :(

Nekem még van kb. 4 üveg szilvalekvárom, amit alig lehet kiszedni az üvegből, ezt szoktam a kelt kalácsba használni. Anyukámék szoktak két évente üstben főzni, hagyományos módon, de ők tesznek bele cukrot. Folyamatosan kevergetik, egy napos program. Néhány éve kaptam egy receptet, ami hasonló ehhez a te módszeredhez, csak zsírral kell kikenni az edényt. Kipróbáltam én is, de nem volt türelmem végigvárni az eredményt, ezért nem lett annyira kemény, mint az Anyukám féle.
Emlékszem gyerekkoromban is imádtuk ezt a lekvárt, egy nagy szelet kenyeret megkentük vele, aztán rohantuk ki az utcára a bandatagokhoz, játszottunk tovább, jóízűen majszolva a kenyeret. Hmm... de jó is volt! Ma már óvatosabban eszem, mert felcsapja a gyomorsavam.

Bocsi, hogy ilyen hosszúra sikerültem...

Nagyon kerek, egész a post, és nagyon szép az első kép, szinte ehető. :)

duende írta...

Lyányok, reggel válaszolok. Ma már kidőltem... :)))

Csibe írta...

Gyönyörű!...és olyan hangulatos!!!

duende írta...

Padparadsa: :) Egyetértek! :)


Köszönöm Alíz és kíváncsian várom a beszámolót! Én is szívesen részt vennék egyszer egy ilyenen!


Bianka: köszi szépen!


Ms. Poppy: én is úgy szeretem a legjobban. Csak úgy, magában elkanalazni. :) A többit is szeretem persze... No meg vajas kenyéren, hideg tejjel...


Whise Lady: :) Remélem egyszer én is főzhetek így, és cserépedényekbe tehetem. Szépen sorban, glédában a polcra. :)

Thrini: sajnálom szegény fácskákat. :(
Ne is mondd! Nálunk is így volt! Az egész arcunk maszatos volt a lekvártól. :)
És köszönöm!


Csibe: köszi szépen! :)

Névtelen írta...

Szia!

Mi is hasonlóképpen készítjük ( ecetes eljárással), csak sütőben, mivel a gázon való elkészítésimóddal már ráfáztunk, teljesen odaégett az alja, viszont a sütős eljárásnál még sohasem történt ez meg, ráadásul kb. este 9.30-kor kapcsoltuk ba a sütőt és reggel 7-ig hagytuk ott. Az új villanysütőt sajnáltuk, ezért a régi gázoson készítettük el, csak raktunk az aljára cserepeket a jobb hőelosztás miatt. A teteje szépen megpirnyant, megkapta az a sötét színét és azt a jellegzetes ízét, cukrot szinte nem is adtunk hozzá, de a kanál az tényleg megáll benne, még kb egy 30 percig főztük mielőtt üvegbe raktuk volna. 1 napig hagytuk lezáratlanul őket, hogy a tetején legyen egy záróréteg, ami megakadályozza a romlását. Dusztba nem tettük.
Én is csak úgy minden nélkül, magába eszegetem kanálszám, igazán finom lett, remélem azért még marad belőle a sütikbe is.
Üdv
Frühwirth Edit
Zalaegerszeg

duende írta...

Kedves Edit!

:) De jó, egy "földim"! :)

Nekem ez vált be, mert így nagyobb mennyiséget tudok készíteni és idén 3-szor is főztem és egyszer sem égett le az alja. Talán azért, mert króm edényeim vannak és ezek nagyon jók. Lehet hogy a hagyományos zománcosban valóban leéghet a szilvalekvár, azt nem tudom, nem próbáltam.

Én is imádom - már el is fogyott belőle pár üveggel. :)
Lakatot kéne tennem rá... :))

Üdvözöllek és örültem Neked! :)

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon szépek a képeid, a receptjeid pedig remekek, tetszik a blogod, rengeteg ötletet lehet meriteni belőle.
Hol laksz, hogy földid vagyok?
Talán nem vagyok túl tolakodó, szeretném felvenni veled a kapcsolatot, ha lehetséges.
üdv.
Edit

duende írta...

Szia Edit!

Nagyon szépen köszönöm! :)

Írj nekem légyszíves a szellemafazekban@gmail.com címre!

d.

Névtelen írta...

Szia.
Élvezettel olvastam a leírást, ez már több mint recept... Csodás. :)
Csupán a gyengébbek kedvéért megkérdezném, hogy pontosan mennyi kimagozott szilvával induljak neki?
Nagyon szeretném most megfőzni.
Válaszodat megköszönöm.

duende írta...

Kedves Ismeretlen!

Hű, hát edényméretfüggő a dolog szerintem. Kilóra meg nem tudnám ezt mondani. De mondjuk egy nagy 10-12 literes fazékba belemegy szerintem 8-10 kg szilva (ezt magozás nélkül értem, hogy mennyi lesz az magozva, nem tudom). De ezt csak saccolom, mert szemmértékre szoktam csinálni, meg attól függően, mennyi gyümölcsöm van, és hát akkor az úgy adott...
Javaslom a szemmértékes, intuitív sacc/kábé módszert. :)

Névtelen írta...

Nagyon szépen köszönöm a válaszod!!!
Alkalmazni fogom a javasolt módszert... :)

duende írta...

:) (a konyhaművészet amúgy sem egy egzakt tudomány... :) )

Névtelen írta...

Thirini 3 évvel ezelőtti bejegyzéséhez szólnék hozzá, miszerint a szilvafa termése tönkremegy. Nos a tettes a poloskaszagú szilvadarázs. Ha ezt a kis dögöt megölöd, sok termésed marad. Nálam is hasonló volt a gond, hogy minden gyümölcs kukacos volt eddig. Aztán az idén utánajártam, és felszívódó hatású rovarölővel odapörköltem neki. Az eredmény engem igazolt. A szilvafa teli van egészséges gyümölccsel, de feldolgozhatatlan mennyiségűvel. Szóval az időben végzett rovarirtás meghálálja magát!

duende írta...

köszönjük!

madpapa írta...

Nincs mit! Amúgy úgy keveredtem erre az oldalra, hogy épp hagyományos szilvalekvárt szeretnék főzni, mint az öreganyám. Tehát a szurkos verziót. Na most kb. 1 órája tettem fel egy 9l-es fazékban az előírtak szerint gázra, lassú tűzön. Esetleg valami hasznos tanács, hogy sikeres legyen a művelet? :-)

duende írta...

Hát... esetleg a szívünket is bele kell adni, meg nem árt némi fohász a nagyanyák szelleméhez, a egy-két varázsversike a tűz szalamandráihoz, az boszorkányüst lélekihez hogy végül nagyanyaízű-gyerekkorvisszaidéző csoda legyen az végeredménye alkimista próbálkozásunknak. ;)

madpapa írta...

16 óra főzés után, elkészült :-)

duende írta...

:) Nagyon örülök! :)
És OLYAN lett? :)

madpapa írta...

Olyan. Bár az asszony kicsit savanyúnak találta, mert kb. 1dl ecetet tettem hozzá a 9l-es fazékba. De nekem nem volt bajom vele. Az ecet amúgy a tartósítás miatt kell?

Ecka írta...

Harmadik adag szilvalekvárt főzöm az idén, gázon, fazékban. Egy tetőcserepet tettem a lángra a jó hőeloszlás érdekében. Az első két adag bódi vagy másnéven Boldogasszony szilvából készült, ami másabb ízű, mint a ma reggel felrakott besztercei. Holnap tudok beszámolni az eredményről, mert csak 10 literes a fazekam és folyamatosan utána töltögetem ahogy sül/töpped össze a gyümölcs. Kell neki, takaréklángon bő 1 nap...

duende írta...

Madpapa, nem, amiatt, hogy ne égjen le a lekvár. Az 1 dl sem sok, csak ne 20%-os legyen, hanem 10-es. :)


Kedves Detti, remélem jól sikerül! :)

madpapa írta...

10%-os volt. :-)

duende írta...

:D

Névtelen írta...

Valóban nem kell kevergetni a 8-10 óra alatt?????

duende írta...

valóban. Ha keverve van, akkor ég le. :)

Névtelen írta...

"Kétkedő Névtelen"
Reggel 9 órakor kezdődött a művelet, nem keverem, a végén referálok... :)

duende írta...

Kedves "kételkedő névtelen", kíváncsian várom! :)

BirgánAndi írta...

Ez a szilvalekvár egyszerűen tökéletes! 12 kilóból álltam neki szeptember elején, annyira finom lett, hogy a férjem, aki kijelentette, hogy ő egyáltalán nem szereti a szilvalekvárt ( csak a töpörtyűs papucsban ) reggeli után desszertnek lekváros kenyeret evett! 25 éve vagyunk együtt, de még soha nem láttam lekváros kenyeret enni :) Kaptam megint jó áron szilvát, megint 12 kilóból rotyog. Én öntöttvas edényekben főzöm, egy a sütőben, kettő a tűzhelyen van. Köszi a receptet még egyszer!

duende írta...

Kedves Andi!

De szeretek ilyeneket olvasni :)
Nagyon örülök, hogy ízlik, és váljék kedves egészségetekre! :)

Baranyi Pálné Erzsike írta...

Isteni ez a recept.Olyan lett a szilva lekvárom mint itt az edényben.
Az edényt 15 perc se kellett olyan hamar el tudtam mosni.(rozsdamentes lábas.köszönöm szépen.
a blog csodálatos.

duende írta...

Kedves Erzsike!
Nagyon örülök! :)
És köszönöm szépen! :)

Emese írta...

Sziasztok !
Szerintetek a hosszan ( 10-12 órán át ) főzött szilvalekvárnak milyen a kihozatali aránya ? ( 10 kg szilvából kb. hány 5 dl-es üveg lekvár lesz ).
Köszönöm szépen.
Emese

duende írta...

Kedves Emese! Szerintem kb. negyedére-ötödére összefő, vagyis olyan 2,5-3 liter marad. De ezt csak saccolom.

Névtelen írta...

Nagyon tetszett a leírás. Nem értem, miért nem szabad keverni. Régen az üstben is keverte anyukám.
Tavaly is főztem, csak kieceteztem az inox fazekat, de azért a végefelé félóránként kevertem egyet rajta.

duende írta...

Azért nem szabad keverni, mert ha belekeversz, utána folyamatosan keverni kell.

vesszabo írta...

Lényegében én is így csinálom, dunsztot nem csinálom (icipici benzoátot hintek a tetejére az üvegben). Sok-sok évvel ezelőtt még én is kevergettem. Kétségkívül finom volt. Amikor először olvastam erről az ecetes keveréses módszerről, kicsit kételkedtem. Azóta csak így készítem :-)

duende írta...

:) én is. műxik és ugyanolyan jó, mint a kevergetett. :)