2010. április 23., péntek

Csirág pikáns zöldfűszeres öntettel




Ma délelőtt sok elintéznivalóm volt, piacozás is többek között. Jó későn értem haza, de a szatyraim tele voltak mindenféle tavaszi finomsággal. Vettem egy zacskó zöld spárgát is. Gondolkodtam mi legyen az ebéd, mert főzni már nem sok időm maradt. A spárga mellett döntöttem. Nem csak azért mert gyorsan elkészül, hanem amiatt is, mert ez az a zöldség, amit vásárlás után mielőbb célszerű elfogyasztani. Ugyanis nagyon hamar fás lesz, és így is mire a zöldségesekhez kerül már legalább 3-4 naposak.

Ezt a végtelenül egyszerű receptet az egyik olasz szakácskönyvemben találtam. A spárga szerintem minél egyszerűbben van elkészítve, annál finomabb. Legalábbis, én a legjobban szinte natúran, csak valamilyen finom öntettel szeretem.

Hozzávalók 1-2 főre:
1 csomag zöldspárga (0,5 kg),
a főzővízbe 1 csapott teáskanál só és
2 csapott teáskanál kristálycukor,
az öntethez:
1/3 csokor petrezselyem,
1/3 csokor kapor,
1/3 csokornyi friss tárkony vagy
oregano vagy bazsalikom vagy majoránna,
4-5 evőkanál extraszűz olívaolaj,
1 púpos teáskanál szardellapaszta,
ízlés szerint citromlé (héjat is reszelhetünk bele, isteni finom lesz tőle).

A csirágot megfogtam az aljánál és lepattintottam róla a fás részt. (Ne középen fogjuk, csak a végénél.) Forrásban lévő sós-cukros vízbe tettem úgy, hogy a virágja nem ért bele a vízbe. Főztem 5 percig. Közben elkészítettem az öntetet: egy nagyon kevés olívaolajban teljesen simára kikevertem a szardellapasztát kevés citromlével, majd hozzáadtam az apróra vágott zöldfűszereket és felöntöttem még bőven olajjal.Tálaláshoz előmelegítettem a tányérat és erre szedtem ki a kész spárgát. Nyakonöntöttem az öntettel és már ettem is.
Amilyen egyszerű, olyan finom. Ha van nagyon jó minőségű, nagyon finom olívaolajunk otthon, akkor azzal érdemes készíteni.
Kitűnően illik hozzá a buggyantott- vagy lágytojás is.
Ez az adag 1 fős - én mind megettem burgonypürével. De ha köretként vagy előételként adjuk asztalra, akkor 2-3 főnek is elég lehet.
Kitűnő frissen sült natúr húsokhoz, halakhoz is. Sőt, ez az öntet főtt zöldbabhoz is kitűnő, vagy akár fejes salátához, paradicsomhoz is. Hm... brokkolihoz, karfiolhoz is... :)

Vegák a szardellapasztát természetesen hagyják ki belőle.
(Forrás: Simeoni Szekeres Magda: Itáliai ízek)

15 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Csodálatos, gyönyörű, fantasztikus!! Ajaj, éhen halok! Holnap piacozok, vadászok én is valami hasonló tavaszi frisset! :))

duende írta...

Köszi szépen! Tényleg felséges jó volt! :)

Adri írta...

Hát erre szavak nincsenek....annyira szép!!!

Vera írta...

Spárga.. igen. Jelenleg én se tudok leszakadni róla. Imádom a "zöld" ízét :)
Én azt nem is tudtam, hogy csirágnak is nevezik!

Kata írta...

Ez jó lesz nekem is valamelyik vacsorámra, köszi!:)

Felhőlány írta...

Csatlakozom, én is nagyon szeretem! :) Hasonlóképpen harsogóan, ropogósan, frissen. Néhány napig nálam is zöldspárga hullám lesz... illetve már el is indult... :) A következő beszerzésből kipróbálom a Te receptedet is! :)

Wise Lady írta...

Jaj de szép!
És igen, maximálisan egyetértek. Egyszerűen elkészítve a legjobb. (Mondjuk én a halakkal is így vagyok, minél nemesebb a hal, annál inkább csak egy natúr sütés vagy grillezés, szósszal, max egy-két fűszerrel.)

duende írta...

Adri, köszi szépen! Én meg a Te jó kis pulykanyaklevesedet gusztáltam, és elárulom: nálunk is a pulykanyakból főtt húsleves a ynerő! :)


Édes és Keserű: bizony, ez a másik neve és nekem sokkal jobban tetszik, mint a spárga. Olyan jó kimondani, "ízes" szó! :)

Kata, igen abszolút diétás! :) Akár egy szelet finom natúr halat is süthetsz mellé, és még mindig diétás marad!

Felhőlány, remélem ízleni fog! :)

Whise Lady, köszönöm!
És én is, igen! A halak is a legegyszerűbben elkészítve a legfinomabbak! Főleg ha valamilyen nagyon finom hal - mint amit karácsonykor ettünk, igazi tonhalat. Sajnos lefotózni sem volt időm... :) Isteni, a kedvencem lett. Csak hát sajnos, kétévente egyszer fog tányérra kerülni. Nyolcezer forint fölött van a kilónkénti ára... De megéri, mert mesés finom! :)

Ildinyó írta...

Mmmmm, de csodáááás! Nyamaaaaa! :))) Kipróbálom én is így.

Névtelen írta...

nálam is a hütöben lapul egy csomag zöldspárga. már nagyon várom a holnapi vacsorát belöle.

rég nem jártam nálad, örülök, hogy nem hagytad abba, és még most is ilyen csodás képeket teszel fel. örö látni, micsoda szépséges dolgokat látsz és láttasz meg velünk.

trendo írta...

Kész műalkotás ez a csirágkompozíció! :)

Tündér írta...

Nagyon örültem, hogy csirágot írtál:))Régi szakácskönyvekben (is)nevezik így!

duende írta...

Köszönöm szépen Trendo! (Ha tudnád... Kb. 3 percem volt fotózni hogy ki ne hűljön... :)) )


Tündér: :) Sokkal jobban tetszik ez a név, szép, jó kimondani.

Padparadsa írta...

Ja, és bocs, azt hiszem a pár nap nélkülözés miatt szómenésem van, de muszáj ezt is kommentálnom! ;) Elkészítettem a spárgát, kicsit másképp, de hasonlóan egyszerű öntettel, némi tepsis krumplival, tejszínes rákkal, fergeteges sikert aratott. Azóta csak rázogatjuk a fejünket, mint a kutya, akinek víz ment a fülébe, hogy ha ez ilyen isteni finom, akkor hogy ronthatják el úgy a konzerves/üveges verziót?! Egyébként egy régi emlékem is előjött, egyszer már ettem friss spárgát, a Boden-i tó környékén egy kimondott spárga-specialista étteremben... Akkor rajongója lettem, de utána a feldolgozott spárgák jócskán elvették a kedvem. Most a szerelem újra lángra gyúlt! :)

duende írta...

Padparadsa, az a jó hogy mostanában már tényleg lehet kapni szezonjában, és nem is drágán. És tényleg az egyik legízletesebb zöldségféle, én is nagyon szeretem! :)