2008. november 7., péntek

Sült banán karamellöntettel



"Szegények közt a legszegényebb, aki elkótyavetyéli szárnyait, mielőtt megtudná, hogy egyáltalán volt neki, ha nem is repülés céljából, inkább azért, mert akinek szárnya van, csak az marad hűségből a földön."


(Ancsel Éva)





Ez bár egy igen egyszerű desszert, mégis nagyon elegáns formába önthető. Épp ezért, alkalmas ünnepi étkezések végére - koronának. Nem csak mutatós, de nagyon finom is. Bár azt írtam, egyszerű, azért az elkészítését gyakorlottabb konyhatündéreknek ajánlanám.

Hozzávalók 4 főre:
4 banán,
4 dl tejszín,
8 evőkanál kristálycukor,
5 dkg vaj,
10 dkg mandula,
3 dl tej,
6 púpos evőkanál búzadara,
3 teáskanál kristálycukor (ez a tejbegrízbe való),
1 csipet só,
tejszínhabspray.
Először egy nagyobb darab alufóliát letéptem, és jól megvajaztam. Aztán elkészítettem a karamellöntetet. Nyolc evőkanál kristálycukrot elkezdtem melegíteni egy nyeles kislábosban. Mikor felolvadt és már szép színe volt, a fóliára csurgattam kis mintákat belőle, a képen egy szivecske van. Ez csak díszítés lesz. Aztán visszatettem a tűzre, és hozzáöntöttem a tejszínt apránként, állandóan kevergetve, míg a cukor teljesen elolvadt benne. Vigyázni kell a művelettel, mert ha túl forró cukorba öntjük a tejszínt, nagyon felhabzik, fröcsög, és iszonyat forró. Szóval azbesztkesztyű ajánlatos...
Mikror elolvadt tehát a cukor a tejszínben, levettem a tűzről, és hozzákevertem a vajat. Mikor kellően kihűlt a karamellöntet, hűtőbe tettem.
Közben kevés vizet föltettem a tűzre forrni, majd beleszórtam a mandulákat. Fél perc elég volt nekik, aztán leszűrtem őket hideg víz alatt, és így már könnyen lejött a héjuk.
Következő lépés a tejbegríz elkészítése volt: 3 deci tejbe beletettem a csipet sót, a három teáskanál cukrot és a darát. Mikor fölforrt és jól besűrűsödött, a vajazott alufólia üresen maradt részére terítettem-kentem egy evőkanállal, amit mindig bevizeztem, hogy ne ragadjon rá a tejbegríz. Hagytam kihűlni, aztán linzerszaggatóval kis virágocskákat szaggattam belőle. (A formát is állandóan vizeztem, így könnyebb, nem ragadt rá.)
A mandulát késsel durva darabokra vágtam.
Végül a banánt jó forró serpenyőben, kevés vajon éppcsak átsütöttem. Nem kell forrón tálalni, kihűlhet.


Tálalásnál mindenből kerüljön a tányérra, ennyi a lényeg. :-)

Nincsenek megjegyzések: