2008. november 27., csütörtök

Lángos



L. kenyeret dagaszt, először életében, s ő is, én is elcsodálkozunk: mennyire ismerős ez a mozdulat, a dagasztás, mennyire él minden női kézben, nem kell külön tanulni! Ősmesterség ez, veleszületik az emberrel, s nincs olyan civilizáció és fejlett pékipar, mely módot adna reá, elfelejteni!

(Márai Sándor)




Hozzávalók kb. 10 kisebb darabhoz:
40 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 teáskanál kristálycukor,
1 tojás,
3-4 dl kefír vagy kultúra (író) vagy joghurt,
1 csapott teáskanál só,
a sütéshez bő olaj.

A kefírt és az élesztőt hagyjuk elől, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. Egy decinyi kefírben keverjük el az élesztőt a cukorral és hagyjuk kicsit megfutni. Majd a lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el a sóval, adjuk hozzá a tojást, az élesztős kefírt és a többi kefírt is. Dolgozzuk ki a tésztát szép fényesre-simára, aztán nylonzacsival takarjuk le a tálat és hagyjuk duplájára kelni. Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk 1,5 cm vastagra, és egy széles pohárral kiszaggatjuk. Vagy egyszerűen darabokra vágjuk a tésztát, majd gombócoljuk és hagyjuk kicsit kelni, mielőtt kihúzogatnánk-nyújtanánk. Bő, gyöngyöző olajban sütjük úgy, hogy a tésztát a közepénél jól széthúzkodjuk. Én szoktam direkt kis lyukakat-szakadásokat csinálni, mert akkor a közepe nagyon fini ropogósra tud sülni.
Ez a tészta azért is nagyon jó, mert előző nap összeállítható és olajjal megkenve, nylonzacsival letakarva a hűtőben is megkel. Így másnap, vagy akár harmadnap is süthető belőle friss lángos.
Tejföllel, fokhagymával, reszelt sajttal tálaljuk - de tölthető is pl. káposztával vagy darálthússal.
Virslit is tehetünk bele, afféle lángos-hot-dogot kapunk, ha bő olajban sütjük, de ezzel a tésztával körbetekerve a virslit, sütőben is megsüthetjük, hiszen egy egyszerű kelt tésztáról van szó.

Nincsenek megjegyzések: