2008. november 28., péntek

Abált paprikás szalonna



A „saláta” szó igazából semmit se jelent. A „saláta” szó e tekintetben a „műalkotás” szóval rokon. Az esztétika mai állása szerint műalkotás az, amit a készítője annak szán. Ugyanígy saláta az, amit a készítője annak tekint.
Legkedvesebb salátám Lisszabonból és környékéről származik, úgy hívják, saladinha de couratos. Fentebb említettem, hogy a saláta portugálul is salada, az „inha” utótag kicsinyítő képző. Azaz: salátácska. A „couratos” szalonnát, közelebbről bőrös zsírszalonnát jelent. A saladinha de couratos tehát azt jelenti, szalonnasalátácska.
Egyszerűen imádni való. Abált szalonnáról van szó, (...)
Én ennek a salátának a csécsi változatát szeretem nagyon, ahhoz tenyérnyi vastag tokaszalonnát kell megfőzni, aztán só, fokhagyma, pirospaprika. Jól lehűteni, ujjnyi vastag szeletekre vágva cseréptányérra rakni, mellé zöldhagyma, erős zöldpaprika, netán retek, és persze kenyér meg bor. Jobb salátát elgondolni se tudok.
 
(Váncsa István: Ezeregy recept - Saláta, részlet)


Hozzávalók:
nyers császárhús,
pár gerezd fokhagyma,
sok só,
és pirospaprika.

Nagyon finom és nem egy bonyolult dolog. Kell hozzá szép húsos friss szalonnahús, nyers. Ezt megfőzzük jó sós vízben. Sok só kell bele, hogy átvegye a hús, mert sótlanul ízetlen lesz - nem jó. Szóval annyi sót kell tenni a főzővízbe, hogy úgy érezzük: elsóztuk. Akkor lesz finom. Ebben a sós vízben kell főzni kb. 2 órát, akkor omlóspuha lesz. Mikor kész, kivesszük a főzőléből, és a tetejét jó sok fokhagymapéppel bekenjük. Aztán megszórjuk bőven pirospaprikával, és hagyjuk kihűlni. Hűtőbe tesszük kihűlés után pár órára, hogy tényleg megdermedjen. Ezután fogyasztható friss kenyérrel, vagy hajában sült krumlival.

8 megjegyzés:

chriesi írta...

Jaj de szeretem, én is így szoktam csinálni. :)

duende írta...

Jó is a szallonna... Legalább tudjuk mitől gömbölyödünk... :-)))

vdaiana írta...

Jesszus-maria, milyen jol nez ki es persze ne is emlitsem milyen izletes! evek ota nem ettem. sokszor visszasirtam nagymamam paprikas szalonnajat :)

duende írta...

Kedves vdaiana!

Nagy kedvencem nekem is! :)
Készítsd el! :)

Thrini írta...

Az előbb tettem fel én is az abált szalonnát a blogra. Disznótoros szezonban készül csak, és a fejéből, annak egy részéből. De biztosan finom lehet ebből a húsosból is, ami nálad van. Csak sajnos módjával ehetem.

duende írta...

Hát, a jóból nehéz módjával Thrini... Legalábbis nekem. :)

jobacsi írta...

Semmit nem tudtok a paprikás szalonnáról.
Először is a legjobb a toka szalonnából, de szoktam készíteni hasaaljából, császár szalonnából is. A szalonnát be kell erősen sózni és két napig becsomagolva a jégre kell tenni. Aztán kb. 3-5 centinként megspékeljük félbe vágott fokhagyma gerezdekkel. A réseket is besózzuk és teszünk bele egy-egy szem borsot. Hideg vízbe téve megfőzzük, egy fej hagyma, bors és babérlevél kíséretében. Kb. 1 óra és átmegy rajta villa. Akkor kivesszük lecsöpög, és minden oldalát bekenjük a kinyomott fokhagymával, majd erősen megszórjuk erős és édes pirospaprika keverékével. Fóliába csomagoljuk, kitesszük hűlni, és ha kihűlt, jégre tesszük. Másnapra jól megdermed. Friss kenyér, kicsit ecetes lila hagyma, csili paprika kíséretében bereggelizel és szarsz a világra. Na így!

duende írta...

Pontos, precíz. Köszi.